Hodí se na těstoviny, ale můžete ho mazat třeba na bruschetty nebo přidat lžíci do pomazánky či zeleninové polévky.
Ingredience
125 g čerstvého listového špenátu
150 g extra panenského olivového oleje
45 g piniových oříšků nebo loupaných mandlí
80 g sýru – parmazán, Grana Padano nebo Gran Moravia
1 stroužek česneku
sůl
Postup
Oloupejte si stroužek česneku, oříšky a rozmixujte vše najemno. Nastrouhejte na jemné straně struhadla sýr.
Do úzké nádoby dejte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je 50 g oleje a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte na kaši. To samé udělejte s druhou polovinou omytých špenátových listů a 50 g olivového oleje.
Špenátovou kaši dejte do mísy, přimíchejte rozdrcené oříšky, nastrouhaný sýr a utřený nebo prolisovaný česnek a přilijte zbývajících 50 g oleje.
Všechno důkladně promíchejte a podle chuti dosolte a dochuťte. Tuto dobrotu skladujte v lednici.