Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní i chutná. Můžete ji podávat také studenou jako salát.
Ingredience
bílek z velkého vejce
1 lžíce škrobové moučky
3 lžíce suchého vína
500 g kuřecího masa
250 g propláchnuté jasmínové rýže
1 hrst lehce opražených mandlových lupínků
rostlinný olej
100 g na plátky nakrájených žampionů
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 cibule
2 stroužky česneku
1,5 lžíce čerstvého zázvoru
1 bílá ředkev
120 ml kokosového mléka
sůl, pepř
sezamový olej na zakapání
Postup
V misce prošlehejte bílek, až zpění. Vešlehejte k němu škrob, 1 lžíci vína a 1 lžičku soli. Ve směsi obalte kousky nakrájeného masa a vše dejte nejméně na 4 hodiny nebo přes noc vychladit.
Troubu předehřejte na 180 °C. V kastrůlku zalijte rýži asi půl litrem vody a dejte vařit. Na nízkém stupni vařte asi 12 minut, pak kastrol přiryjte utěrkou a rýži nechte stát asi 5 minut. Pak ji nakypřete vidličkou a přesuňte na plech, kde ji rozprostřete v jedné vrstvě a nechte vychladnout.
V hrnci přiveďte k varu ½ litru vody s 1 lžící oleje, vsypejte kousky masa a vařte, až povrch zbělá, pak je vyjměte. Nakrájené žampiony promíchejte s citronovou šťávou.
V pánvi nebo woku rozehřejte zbylý olej. Vsypejte cibuli a osmažte ji, až zprůsvitní, asi 5 minut, pak přidejte česnek a zázvor a smažte 4 minuty. Přidejte houby a smažte je na středním stupni asi 3 minuty, až zvláční. Nakonec vsypejte oblanšírované kousky masa, vše osolte a opepřete a za stálého míchání smažte asi minutu.
Nakonec vlijte zbylé víno, vmíchejte rýži, prohřejte, přidejte mandle, ředkev a nakonec kokosové mléko. Dochuťte a podávejte zakapané sezamovým olejem.
Vylepšete jídlo mandlemi
Možná nejste příznivci experimentování, věřte ale, že i obyčejné mandle dokážou z vašeho pokrmu udělat něco neobyčejného. Mandlové plátky totiž zvýrazní a vylepší chuť celého jídla.