Sezóna chřestu sice aktuálně není, ale v dnešní době seženete chřest naštěstí kdykoliv. Stejně jako krevety!
Suroviny
1/2–1 svazek (200–400 g) zeleného chřestu
250 g větších loupaných a očištěných (zbavených střívka na hřbetě) krevet
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce panenského olivového oleje
1 litr drůbežího vývaru
60 g másla
2 malé šalotky
225 g rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
150 ml suchého bílého vína
špetka šafránu (nemusí být)
1 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu + hobliny na zdobení
čerstvá hladkolistá petrželka na zdobení
Postup
Chřest uvaříme ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Scedíme, propláchneme tekoucí studenou vodou, nakrájíme na cca 3cm kousky. Odložíme.
Krevety osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme krevety a na středním ohni opékáme a obracíme asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučíme (předvařené jen krátce prohřejeme). Přeneseme je na talíř, odložíme.
V rendlíku udržujeme vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejeme 40 g másla, vsypeme šalotku a na středním ohni ji opékáme doměkka, asi 4 minuty. Vsypeme rýži a 2 minuty ji opékáme za stálého míchání. Podlijeme vínem a zvolna vaříme, až se téměř odpaří/vstřebá.
TIP: Můžete ještě na chuť přidat pár zlehka osmahnutých žampionů na másle.