Suroviny
15 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
4 lžíce másla
1,5 litru vývaru z bujónu
200 ml smetany ke šlehání
čerstvě namletý pepř
hoblinky parmezánu
Postup
Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce. Poté ho nakrájíme na kostky. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme cibulku. Až zesklovatí, tak přidáme chřest a chviličku opékáme. Zalijeme vývarem připraveným z bujónu a vaříme zhruba 10 minut, až chřest změkne.
Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndáme na ozdobu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a ještě chvilku povaříme. Dochutíme pepřem. Do misky nalijeme polévku, přidáme kousky chřestu, který jsme si dali stranou, a dozdobíme parmezánem nebo opečeným chlebem.