Velikonoce jsou především oslavou přicházejícího jara, a tak si velikonoční jídelníček stále zachovává svou tradiční podobu. Skoro v každé domácnosti se peče beránek nebo mazanec.
Suroviny
1 kg polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 lžička soli
2 žloutky + jeden na potření
200 ml mléka
120 g másla
med na přelití
Postup
Do prosáté mouky s cukrem a se solí rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, vlijeme mléko a máslo a vypracujeme těsto hustotou podobné mazancovému. Necháme vykynout. Těsto musí zvětšit svůj objem 1x.
Rozdělíme ho na 20 kousků a z nich vyválíme asi 20cm válečky. Tvoříme různé tvary – uzlíky, houstičky, preclíčky. Přemístíme je na plech s pečicím papírem, potřeme žloutkem promíchaným s trochou vody a pečeme při 180 °C asi 20 minut.