TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Domácí nakládání okurek se u nás traduje už víc než 200 let. Každý používá jiný postup: někdo přidává mrkev, jiný křen, někdo nalévá lák studený a někdo zas zalévá okurky horkým nálevem. Recepty na originální láky a ingredience se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro. Vybrali jsme pro vás několik opravdu chutných receptů, které můžete ihned vyzkoušet.

Co je třeba znát před nakládáním:

  • Jedním z hlavních předpokladů kvality jsou dobře očištěné okurky.

  • Použité plody musí být čerstvé a pevné, nesmí být žluté.

  • Nejvhodnější jsou odrůdy s hrubou a řídkou bradavičnatostí.

  • Na 10 kg menších okurek si připravte asi 25 sklenic a 7,5 litru láku.

  • Není dobré míchat v jedné sklenici velké a malé plody.

  • Sterilují se v hrnci s vodou, na jehož dně musí kvůli riziku prasknutí stát podložka.

  • Místo podložky lze použít obyčejnou textilní utěrku.

  • Voda v hrnci má dosahovat cca do půlky sklenic.

  • Teplota vody při sterilování nesmí přesáhnout 85 °C.

  • Kdo si chce práci usnadnit, může si koupit celé kompletní balení koření.

Vhodná zelenina a koření

Mrkev, křen a cibule jsou základní zeleninou, která zvýrazní chuť láku a dodá lákavý vzhled i zavíčkované sklenici. Kdo rád česnek či feferonky, určitě je přidá aspoň do části nakládaček. K základním dochucovacím ingrediencím patřívá kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček, objevuje se bobkový list, fenykl, hořčičné semínko, skořice. Zajímavou změnu nabízí pikantně trpká příchuť pelyňku estragonu, vůně nahořklého tymiánu, či nenápadné dochucení višňovými či vinnými listy.

JEDINEČNÉ RECEPTY NA NAKLÁDAČKY

Loupané řezy – Naháčky

Suroviny: okurky1 l vody250 ml octa40 g soli50 g cukru2 bobkové listy1 lžička hořčičného semínka4 kuličky pepřeněkolik koleček cibule2 stroužky česnekukopr

  1. Oloupané podélné řezy okurek nasolíme a necháme 10 minut odležet, aby změkly. Svaříme nálev.

  2. Do sklenice naskládáme okurky s cibulí a česnekem. Přelijeme horkým lákem. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.

Křenové okurky

Suroviny: okurky1 l vody200 ml octa40 g soli30 g cukru3 bobkové listy3 kuličky nového koření8 kuliček pepře2 lžíce strouhaného křenu1 lžička hořčičného semínka

  1. Na prudkém ohni 10 minut svaříme lák.

  2. Na dno sklenice dáme lžíci křenu, naskládáme okurky a navrch nasypeme druhou lžíci křenu. Poté zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut na 80 °C.

Celerové okurky

Suroviny: okurky1 l vody250 ml octa50 g soli20 g cukru2 bobkové listy5 kuliček nového koření5 kuliček pepře4 hřebíčky1 lžička hořčičného semínkakolečka cibuleřapíkatý celerkopr

Řapíkatý celer nakrájíme na špalíčky velikosti okurek. Špalíčky s okurkami skládáme do sklenic, střídavě s cibulí, kořením a koprem. Zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 80 °C.

Ďáblovy okurky

Suroviny: 1 l vody300 ml vinného octa20 g soli40 g cukru1 lžička sušených chilli lupínků (pepperoncino)5 stroužků česneku1 lžíce barevného koření2 beraní rohy2 rozkrájené feferonkymrkevcibulekopr

  1. Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem.

  2. Sterilujte 15 minut na 80 °C.

Voňavé okurky

Suroviny: 1 l vody200 ml octa150 g soli200 g cukru3 bobkové listy3 kuličky jalovce4 hřebíčky1 badyán10 kuliček barevného pepře1/5 lžičky fenyklu2 ks umělého sladidla1 snítka tymiánumrkevcelerpetrželcibule

  1. Lák svaříme s kořením a necháme vychladnout.

  2. Okurky prokládáme se zeleninou a zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 15 minut na 80 °C.

Nenechte si ujít další zajímavé články