Kupujete raději margarín než máslo, protože si myslíte, že je zdravější? Pak vás jistě bude zajímat, že tak, jako si můžete doma upéct chléb a housky nebo uvařit šunku, můžete si připravit i margarín.
Rostlinný olej (např. řepkový, slunečnicový), pevný tuk (jakýkoliv tuhý rostlinný i živočišný), v tomto případě se jako nejužitečnější z nutričního hlediska jeví palmový tuk z udržitelných zdrojů, ale můžete použít bambucké máslo, kakaové máslo, sádlo nebo lůj (ty ovšem nejsou chuťově neutrální a také obsahují více transmastných kyselin a cholesterolu), mléko, pasterizované vaječné žloutky, případně můžete použít čerstvá bio vejce), citronová šťáva, sůl a bylinky na dochucení
Tip: Pasterizované vaječné žloutky dostanete např. v Makru, ztužený palmový tuk v biopotravinách.
Dále potřebujeme:
sporák, misku na přípravu, misku na chlazení, led, polévkovou lžíci, čajovou lžičku, metlu
Postup krok za krokem:
1) V misce zahřejte 20 g tuku, aby se rozpustil. Přidejte 30 g (3 polévkové lžíce) rostlinného oleje.
2) Směs tuku a oleje za stálého míchání metlou chlaďte v misce s ledem, dokud směs nezačne měnit barvu.
3) Jakmile směs změní barvu, odstraňte mísu z ledu a přidejte 2 čajové lžičky mléka.
4) Rozšlehejte vaječný žloutek a do směsi přidejte 2 čajové lžičky.
5) Nakonec přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl a bylinky na dochucení.
6) A můžete namazat na chléb.