TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nejklasičtější francouzský dezert si zamilujete. Nemáte-li speciální pistoli, můžete cukr na vrchu zkaramelizovat pomocí horního grilu trouby, byť výsledek nebude tak zdařilí. Doporučujeme tedy zainvestovat a požadované vybavení si dokoupit.

Suroviny na 4 porce:

420 ml smetany ke šlehání

100 ml plnotučného mléka

1 vanilkový lusk

5 žloutků z velkých vajec

50 g moučkového cukru

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do hlubokého pekáče, aby šly zakrýt plechem. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabudou. Do hrnce nalijte mléko se šlehačkou, přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk. Hrnec s krémem postavte na střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte z plotny.

Za stálého míchání metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou sítko a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu a vyhoďte ji. Směs promíchejte. Do pekáče napusťte horkou vodu, měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte horkým krémem. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem, aby zčásti zakrýval formičky. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne.

Formičky vyjměte z pekáče a na několik minut je odstavte, aby ochladly. Pak je uložte do chladničky. Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru, rozetřete ho po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody, aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte speciální pistolí. A můžete podávat!.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Američtí vědci slaví úspěch: Podali žábě lék, po kterém jí dorostla amputovaná noha
21stoleti.cz

Američtí vědci slaví úspěch:...

V přírodě existují tvorové, kteří disponují...
Za zavřenými dveřmi: Mark Zuckerberg žije ve stínu magnólií
epochaplus.cz

Za zavřenými dveřmi: Mark...

Je osm hodin ráno. Internetový podnikatel...
Nepopsatelný pocit blaženosti
rezidenceonline.cz

Nepopsatelný pocit blaženosti

Pokud vyzkoušíte přírodní, svými...
Ochočení tažných zvířat: První koně domácí se pásli na jihu Ruska
epochaplus.cz

Ochočení tažných zvířat: První...

Vědci si dlouho lámali hlavu s otázkou, odkud vlastně...
Děsivá historie známá z filmu Bell Witch: Založeno na skutečnosti!
enigmaplus.cz

Děsivá historie známá z filmu...

Pokud patříte mezi milovníky...
Římský hrnec není vykopávka
panidomu.cz

Římský hrnec není vykopávka

Nádobí, ve kterém se dá péct i dusit bez tuku,...
Denní hydratace je klíčová pro vitalitu naší pleti
iluxus.cz

Denní hydratace je klíčová...

Aktuální náročné období si od nás vysloveně žádá...
Na Silvestra jsem udělala pořádnou hloupost
skutecnepribehy.cz

Na Silvestra jsem udělala...

Ten poslední den...
Místo svatby se dočkala jen hořkého konce?
nasehvezdy.cz

Místo svatby se dočkala jen...

Málokdo by řekl, že Lucie...
Ztráta sluchu zvyšuje riziko demence a prohlubuje sociální izolaci seniorů
epochalnisvet.cz

Ztráta sluchu zvyšuje riziko...

Podle aktuálních statistik ČSÚ tvoří věková skupina...
Harfiště: Nový dětský koutek v Galerii Harfa, který si oblíbí i rodiče
epochanacestach.cz

Harfiště: Nový dětský koutek v...

Galerie Harfa opět...
Opravdu zkrotila svého manžela, nebo si to jen myslí?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého...

Říká se, že ADÉLA...