Bábovky jsou v české kuchyni nesmrtelné. Výrobně chutnají ke snídani i k odpolednímu čaji.
Suroviny
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
200 g pískového cukru
200 g nastrouhaných jablek
100 ml slunečnicového oleje
100 ml mléka
50 g sušených meruněk
2 vejce
3 lžíce medu
1 lžička vanilkového extraktu
1 balení prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na formu
moučkový cukr na posypání
Postup
1. Sušené meruňky namočte na alespoň 20 minut do vody a pak je nakrájejte na kousky.
2. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva a pískovým cukrem. Přidejte vejce prošlehaná s mlékem, slunečnicový olej, med, jablka a meruňky. Dobře promíchejte.
3. Těsto nalijte do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 190 ºC asi 45 minut.
4. Po upečení bábovku vyklopte a pocukrujte.