Pokud dáváte přednost navinulejším chutím, přidejte sklenku kvalitního bílého suchého vína.
Suroviny na 6 porcí
Na vývar
500 g rybích kostí
200 g kořenové zeleniny
1 cibule
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
5 bobkových listů
sůl
2 l vody
Na polévku
300 g kořenové zeleniny
2 cibule
50 g másla
50 g hladké mouky
1,5 l rybího vývaru
200 g vařeného rybího masa
špetka muškátového květu
1 svazek petrželky
sůl, pepř
Postup
Do studené vody vložte rybí kosti a zeleninu. Přiveďte k bodu varu. Pak stáhněte plamen, seberte pěnu, přidejte koření a nechte probublávat asi hodinu. Poté sceďte přes husté síto.
Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájejte na jemné kostičky. Orestujte na másle, zaprašte moukou a zalijte trochou zchladlého vývaru. Zavařte jíšku, krátce provařte a dolijte vývarem.
Přidejte nakrájené rybí maso, dochuťte solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem. Naservírujte do hlubokých talířů a podávejte.