Špenátový závin se sýrem ricotta je dobrůtka, kterou jistě neurazíte při jakékoliv příležitosti.
Suroviny
Na těsto
130 g hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
60 ml vody
špetka soli
1 žloutek na potření
1 lžíce sezamových semínek
pečicí papír
Na náplň
200 g mraženého listového špenátu
2 stroužky česneku
200 g sýru ricotta
sůl, pepř
olivový olej
Postup
Mouku prosejte do mísy a smíchejte se solí, olivovým olejem a vodou. Rukama rychle vypracujte hladké těsto a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
Připravte si náplň. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte pokrájené stroužky česneku. Přidejte špenát a ricottu, osolte a opepřete, a pod pokličkou poduste doměkka.
Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát. Naneste na něj špenátovou náplň a zaviňte. Potřete žloutkem a posypte sezamovými semínky.
Závin přeneste na plech vystlaný pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C přibližně na 30 minut, dozlatova.