Ovoce nám zraje jedna báseň, a tak můžeme z plodů zahrady připravit domácí marmelády. Když nás chytne mlsná, je sklenice s marmeládou k nezaplacení! Nejenže udělá dojem na talíři i na jazyku, ale ještě v ní zbude velká část potřebných vitamínů.
Dodržujeme přesně váhy udané v receptech. Váha ovoce platí pro vypeckované, očištěné a oloupané kousky.
Nevaříme ve větším množství. Když jen zdvojnásobíte přísady, ovoce se pořádně neprovaří, ztratí se z něj vitaminy a nedosáhneme správné konzistence a barvy.
Během zavařování směs stále míchejme, aby se nepřipálila a pořádně se odpařila šťáva.
Sbírejme při vaření z povrchu pěnu. Kdybyste ji tam nechali, nebude výsledná zavařenina vypadat dobře a mohla by se brzy kazit.
Do marmelád můžeme po uvaření přidat likér, rum, ovocnou pálenku nebo vodku. Maximálně tak tři polévkové lžíce, aby se nenarušil proces želírování.