Nejspíše vás ani nenapadlo, že byste si jitrnice udělali jen tak doma. Přitom to není žádný problém!
Potřebujete
3 kg masa z vepřové hlavy
bůčku
laloku
2 kg vnitřností (plíce, srdce)
1,5 kg žemle (zabijačkové buchty)
půl kg jater
200 g cibule
100 g sádla
100 g soli
lžíci černého mletého pepře
lžíci majoránky
lžíci mletého nového koření
lžičku mletého zázvoru
6 stroužků česneku (českého
2 l vývaru z vepřového masa
20 m tenkých střev
Postup
Maso a vnitřnosti uvařte v dostatečném množství vody doměkka. Mezitím umelte játra a důkladně je promíchejte s česnekem utřeným se solí.
Zchladlé uvařené maso umelte nahrubo, vnitřnosti najemno. Cibuli nasekejte najemno a na sádle ji orestujte hezky dozlatova. Žemli nakrájejte na kostičky a zvlhčete vlažným vývarem.
Umleté maso a vnitřnosti smíchejte se změklou, namočenou žemlí, přidejte umletá játra s česnekem, kořením a solí. Podle potřeby hmotu nařeďte vývarem. Čistá propraná střeva nakrájejte na kousky o délce 20 až 25 cm. Vždy jeden konec střeva zašpejlujte a plňte pomocí nabíječky připravenou směsí. Poté zašpejlujte i druhý konec. Takto připravené jitrnice vařte půl hodiny ve vodě či vývaru. Uvařené jitrnice při chladnutí obracejte, aby se v nich tuk neusadil na jedné straně.