Křehký francouzský koláč s ohnutými okraji si našel cestu i do českých kuchyní. Připravte ho s vynikající švestkovou náplní.
Na 1 koláč
Na těsto
220 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
30 g kukuřičné krupice
110 g másla
80 ml podmáslí
špetka soli
Na náplň
400 g vypeckovaných švestek
80 g krupicového cukru
1 lžíce másla
½ lžičky skořice
Postup
V míse smíchejte mouku, krupici, cukr a sůl a postupně přidávejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Pak přidejte podmáslí a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 30 minut do lednice.
Na pomoučněném vále rozválejte těsto na kruh o průměru asi 30 cm. Těsto pocukrujte asi polovinou krupicového cukru a rozložte na něj pokrájené švestky. Na švestky nasypte rovnoměrně druhou polovinu cukru a ochuťte skořicí. Okraj těsta přeložte přes švestky.
Přeložený okraj těsta potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou cukru.
Galetku dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na zhruba 45 až 50 minut.