Hovězí fond je tekuté koření s velmi intenzivní vůní hovězího masa.
Suroviny na 4 porce
Na steaky
3 lžíce celého pepře čtyř barev
4 řezy falešné svíčkové (200 g)
Na koňakovou omáčku
1 lžíce rostlinného oleje
1 nasekaná cibule
1 nasekaný stroužek česneku
2 lžíce koňku
300 ml hovězího fondu
125 ml 33% smetany ke šlehání
sůl, čerstvě umletý pepř čtyř barev
olej na potření
Postup
Pepř nahrubo rozdrtíme v hmoždíři a rozložíme na pečicí papír. Ze steaků odřízneme přebytečný tuk a každý kousek masa přitlačíme jednou stranou do pepře.
Na koňakovou omáčku rozehřejme olej a 5–7 minut smažíme pokrájenou cibuli a česnek. Přilijeme koňak a flambujeme, dokud plameny nezhasnou. Přidáme hovězí fond a vaříme bez pokličky, dokud se neodpaří asi polovina tekutiny. Pak směs přecedíme, přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a uložíme na teplé místo.
Grilovací rošt potřeme trochou oleje. Na rošt položíme steaky opepřenou stranou dolů. Při prudkém žáru grilujeme 15 minut, přitom jednou obrátíme. Podáváme s horkou koňakovou omáčkou a pečenými brambory.