TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Není to tak složité. A navíc ušetříte, protože jsou za hubičku. Sýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes se mnoho z nás k tomu zase vrací. Bez chemie, konzervantů, příchutí.

Budete potřebovat

litr pasterizovaného plnotučného či polotučného mléka (nikdy ne trvanlivého)
500 ml kysaného podmáslí nebo kefírového mléka (max. 1 % tuku)
1–2 lžičky soli

Příprava

Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni a při míchání zahřívejte až se tekutina srazí. To znamená, že se rozdělí na bílou hmotu a tekutinu (syrovátku).

Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či gázou a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy látky, zabalte, zatočte konce a vyždímejte zbývající syrovátku.

Odkapanou sýrovou hmotu rozmělněte se solí, bylinkami, paprikou, kmínem.

Sýr lze udělat i na sladko. Přidáme lžíce medu a nasekaných oříšků. Znovu zabalte do plátna a vymačkejte. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem.

Naše rady

Mléko použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT. SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka, vypít pro osvěžení, případně natřít na pleť místo masky.

Do mléka můžete spolu s kefírem nalít i kelímek smetany. Bude jemnější, ale více kalorický.

Ze dvou litrů kupovaného mléka získáte 250g čerstvého či 150g lisovaného tvrdého sýra?

Tags : pivní sýr

Nenechte si ujít další zajímavé články