Není to tak složité. A navíc ušetříte, protože jsou za hubičku. Sýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes se mnoho z nás k tomu zase vrací. Bez chemie, konzervantů, příchutí.
Budete potřebovat
litr pasterizovaného plnotučného či polotučného mléka (nikdy ne trvanlivého)
500 ml kysaného podmáslí nebo kefírového mléka (max. 1 % tuku)
1–2 lžičky soli
Příprava
Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni a při míchání zahřívejte až se tekutina srazí. To znamená, že se rozdělí na bílou hmotu a tekutinu (syrovátku).
Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či gázou a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy látky, zabalte, zatočte konce a vyždímejte zbývající syrovátku.
Odkapanou sýrovou hmotu rozmělněte se solí, bylinkami, paprikou, kmínem.
Sýr lze udělat i na sladko. Přidáme lžíce medu a nasekaných oříšků. Znovu zabalte do plátna a vymačkejte. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem.
Naše rady
Mléko použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT. SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka, vypít pro osvěžení, případně natřít na pleť místo masky.
Do mléka můžete spolu s kefírem nalít i kelímek smetany. Bude jemnější, ale více kalorický.
Ze dvou litrů kupovaného mléka získáte 250g čerstvého či 150g lisovaného tvrdého sýra?