Typický pokrm severní části Španělska je jednoduchý, vydatný a velmi lahodný.
Budete potřebovat
500 g brambor
1 cibule
1 chilli paprička
2 bobkové listy
1 citron
30 g kaparů
1 červená paprika
2 lžičky mleté papriky
250 g loupaných rajčat
1 petrželová nať
500 g tuňáka
100 ml bílého vína
2 stroužky česneku
1 litr vývaru
sůl, pepř
Postup
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme 3 minuty. Posypeme mletou paprikou, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a smažíme do změknutí.
Přidáme nasekaný česnek, bobkový list, rajčata z konzervy a vaříme 10 minut. Poté přimícháme kapary a víno. Odstavíme.
Na dno zapékací nádoby o rozměru 20×26 cm dáme plátky brambor, na ně rozetřeme rajčatovou směs a zalijeme vývarem. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 40 minut, dokud nebudou brambory téměř pečené.
Kostky tuňáka osolíme a položíme je na brambory a pečeme dalších 10-15 minut. 5.Podáváme posypané petrželí, zakapané citrónovou šťávou a ozdobené nasekanou chilli papričkou.