TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jarní zeleninový vývar si můžete v moderní době připravovat po celý rok. Skvěle se hodí i jako svačina třeba na Vánoce!

Suroviny na 6 porcí

jehněčí, či kuřecí kosti
mrkve
3 petržele
1 kedlubna (není nutná)
1 zelená paprika
1 cibule
100 g celeru
rozmarýn
sůl
4 kuličky nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
strouhaná kůra z jednoho citronu
1 lžička sušeného estragonu
0,2 l bílého vína
400 g hrášku v nálevu (i mraženého)
1 řapík celeru
1 cibule olivový olej nebo máslo

Postup

Kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou (cca 2 l) a vařte. Po půl hodině seberte pěnu a vložte veškerou očištěnou zeleninu v celku a koření. Vařte pomalu, uvařenou zeleninu vybírejte a kosti vařte dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat i 2,5 hodiny. Obrané maso (asi 200 g) nakrájejte na menší kousky. Kosti a tuk vyhoďte, vývar sceďte.

V hlubším kastrolu osmažte cibuli, přidejte scezený hrášek a nakrájený řapík, spolu poduste.Zalijte vínem a duste asi 5 minut. Nakrájejte uvařenou zeleninu a přidejte maso a vývar. Nakonec dochuťte citrónovou kůrou a estragonem, přiveďte k varu a vařte, dokud hrášek nezměkne..

Nenechte si ujít další zajímavé články