Pomocí tvarovací pomůcky můžete rizoto naservírovat tak, že bude vypadat opravdu luxusně!
Suroviny na 2 porce
200 g rýže 200 g krájených nebo sušených rajčat
0,75 l vývaru
40 g másla
půlka cibule
3 stroužky česneku
50 g strouhaného parmazánu
bazalka, pepř, sůl
Postup
Půlku másla rozehřejeme na pánvi a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rýži a za stálého míchání pražíme asi 5 minut. Přilijeme sběračku vývaru. Mícháme, dokud rýže vývar nevstřebá a pak přilijeme další sběračku.
Rizoto není nikdy úplně ponořené, ale ani nenecháme vývar kompletně se odpařit. Když spotřebujeme asi polovinu vývaru, přidáme krájená rajčata a důkladně promícháme. Dál přidáváme vývar a za stálého míchání necháme tekutinu vstřebat do rýže.
Asi za 20 minut by se měl všechen vývar vstřebat. Rizoto je krémové, ale rýže zůstává nerozvařená. Odstavíme z plotny, přidáme parmezán a zbytek másla, zamícháme a necháme asi 2 minuty odstát. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Posypeme bazalkou.
Extra tip: Také můžeme rajčata přidat až na konec a formičkou vytvořit na talíři dvoubarevné kopečky rizota.