V sezoně použijte lesní houby, mimo sezonu budou nákypy chutnat i s čerstvými žampiony.
Suroviny na 4 porce
1 balení listového těsta
300 g hub
100 g slaniny
1 cibuli
1 stroužek česneku
½ lžičky drceného kmínu
sůl, pepř
1 lžičku lístků tymiánu
200 ml smetany
1 vejce na potření
olej
Postup
Na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme kmín, nakrájené houby, prolisovaný stroužek česneku a na kostičky nakrájenou slaninu. Vše společně opečeme.
Pak do směsi nalejeme smetanu, přidáme tymián, osolíme a opepříme a necháme chvíli probublávat.
Listové těsto rozložíme, vyválíme a rozkrájíme na 4 nebo 6 čtverců, podle velikosti máslem vymazaných hrnků nebo šálků.
Každý čtverec dáme do hrnku nebo šálku tak, aby okraje hodně přesahovaly.
Naplníme houbovou směsí a těsto navrchu spojíme, aby se náplň při pečení neuvolňovala.
Potřeme vejcem a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.