Brownies patří v současnosti mezi neoblíbenější dezerty vůbec. Jsou hutné, měkké a stoprocentně čokoládové.
Suroviny na 16 kusů
200 g másla
3 lžičky vanilkové esence
200 g krupicového cukru
2 vejce
50 g kvalitní hořké čokolády
100 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
200 g vlašských ořechů
máslo a kvalitní kakao na formu
Na polevu
100 ml smetany ke šlehání
100 g kvalitní hořké čokolády
40 g másla
kvalitní kakao na posypání
Postup
Máslo, vanilkovou esenci, krupicový cukr a vejce vyšlehejte do lehké nadýchané směsi. Čokoládu nalámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu postupně zašlehejte do máslové směsi.
Do mísy prosejte mouku, přisypte sůl, kypřicí prášek a nasekané vlašské ořechy. Obě směsi spojte a míchejte tak dlouho, až se všechny složky propojí.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do předehřáté trouby na 180 ºC asi na 30 minut.
Připravte si polevu. Smetanu nalijte do hrnce a zahřívejte těsně k bodu varu. Odstraňte z hořáku a přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté smíchejte s rozpuštěným máslem a nechte mírně vychladnout.
Upečené a vychladlé brownies potřete polevou a posypte kvalitním kakaem.