TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Bábovka je snad nejtradičnější český moučník. Vyhraďte si čas a upečte si jedinečný kynutý kousek.

Suroviny na 1 bábovku

500 g hladké mouky
250 ml mléka
30 g droždí
1 lžička krupicového cukru
60 g moučkového cukru
1 balení vanilkové cukru
1/2 lžičky soli
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
máslo a hrubá mouka na formu

Na náplň

180 g strouhaných vlašských ořechů
20 g nastrouhaných piškotů
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
40 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
1 lžíce rumu
150 ml sladké smetany

Postup

Do větší mísy prosejte mouku. Mléko nalijte do rendlíčku a zahřejte. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku krupicového cukru, lžíci hladké mouky a zalijte 50 ml vlažného mléka. Rozmíchejte v řidší kaši. Misku přikryjte a na teplém místě nechte kvásek vzejít, asi 15 minut.

K mouce přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vklepněte oba žloutky, nalijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vařečkou vymíchejte tuhé těsto, které ještě prohněťte rukou.

Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě, asi hodinu.

Mezitím si připravte ořechovou náplň. V misce promíchejte ořechy s nastrouhanými piškoty, citronovou kůrou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Vše zalijte lžící rumu a horkou sladkou smetanou. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.

Vykynuté těsto rozválejte válečkem na pomoučeném vále na asi 45 x 50 cm velký obdélník. Na těsto rovnoměrně naneste náplň a stočte jej do rolády. Oba konce spojte k sobě. Těsto přeneste do vymazané a vysypané bábovkové formy. Zakryjte ji utěrkou a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut kynout.

Bábovku vložte do trouby a pečte asi 60 minut při 150 ºC (troubu nepředehřívejte). Po vytažení propíchněte špejlí, aby unikal horký vzduch a nechte zhruba 15 minut chladnout. Pak bábovku vyklopte.

Tags : bábovka

Nenechte si ujít další zajímavé články