TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Bábovka je snad nejtradičnější český moučník. Vyhraďte si čas a upečte si jedinečný kynutý kousek.

Suroviny na 1 bábovku

500 g hladké mouky
250 ml mléka
30 g droždí
1 lžička krupicového cukru
60 g moučkového cukru
1 balení vanilkové cukru
1/2 lžičky soli
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
máslo a hrubá mouka na formu

Na náplň

180 g strouhaných vlašských ořechů
20 g nastrouhaných piškotů
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
40 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
1 lžíce rumu
150 ml sladké smetany

Postup

Do větší mísy prosejte mouku. Mléko nalijte do rendlíčku a zahřejte. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku krupicového cukru, lžíci hladké mouky a zalijte 50 ml vlažného mléka. Rozmíchejte v řidší kaši. Misku přikryjte a na teplém místě nechte kvásek vzejít, asi 15 minut.

K mouce přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vklepněte oba žloutky, nalijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vařečkou vymíchejte tuhé těsto, které ještě prohněťte rukou.

Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě, asi hodinu.

Mezitím si připravte ořechovou náplň. V misce promíchejte ořechy s nastrouhanými piškoty, citronovou kůrou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Vše zalijte lžící rumu a horkou sladkou smetanou. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.

Vykynuté těsto rozválejte válečkem na pomoučeném vále na asi 45 x 50 cm velký obdélník. Na těsto rovnoměrně naneste náplň a stočte jej do rolády. Oba konce spojte k sobě. Těsto přeneste do vymazané a vysypané bábovkové formy. Zakryjte ji utěrkou a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut kynout.

Bábovku vložte do trouby a pečte asi 60 minut při 150 ºC (troubu nepředehřívejte). Po vytažení propíchněte špejlí, aby unikal horký vzduch a nechte zhruba 15 minut chladnout. Pak bábovku vyklopte.

Tags : bábovka

Nenechte si ujít další zajímavé články

Zámek Horšovský Týn: Krása, která povstala z popela
epochanacestach.cz

Zámek Horšovský Týn: Krása,...

V historii nalezneme mnoho...
Nejčastější sexuální poruchy žen
panidomu.cz

Nejčastější sexuální poruchy...

Podle dat odborníků trápí v současnosti nějaká...
Planeta Merkur má ohon. Vypadá jako kometa
21stoleti.cz

Planeta Merkur má ohon....

Víte, jaká je největší kometa ve...
10 fíglů s jedlou sodou
panidomu.cz

10 fíglů s jedlou sodou

Asi tušíte, že jedlá soda dokáže víc než jen...
Když atentát na Hitlera zhatí průvodčí
epochaplus.cz

Když atentát na Hitlera zhatí...

„Moc rád bych si s Adolfem Hitlerem potřásl rukou,“...
Éterická Björk: Hudební ikona z Islandu má blízko k magii
enigmaplus.cz

Éterická Björk: Hudební ikona...

Svět showbyznysu zná spoustu jmen celebrit, které...
Žaluzie, rolety nebo filtry?
panidomu.cz

Žaluzie, rolety nebo filtry?

Stínící technika je naší kamarádkou, zvlášť...
Kuchyňské náčiní: Přenosný gril používali už staří Řekové
epochaplus.cz

Kuchyňské náčiní: Přenosný gril...

Píše se rok 1500 př. n. l. Řecká hospodyně bere...
Rozchod se Zajícem se nekoná
nasehvezdy.cz

Rozchod se Zajícem se nekoná

Už téměř patnáct let tvoří...
Čeká druhé dítě se svým milencem?
nasehvezdy.cz

Čeká druhé dítě se svým...

Na hlavní hvězdě Slunečné...
Katakomby Klatovy: Historie v tajemném balení
epochanacestach.cz

Katakomby Klatovy: Historie v...

Zahoďte ostych a...
Opomíjená parazitární nemoc zasahuje až do Evropy
epochalnisvet.cz

Opomíjená parazitární nemoc...

Vzácné případy onemocnění způsobených tasemnicemi,...