Jasmínová rýže se báječně skloubí s nasekanou šalvějí a jemnou chutí dýně.
Suroviny na 4 porce
300 g dýně Hokaido
1 cibule
1 l zeleninového vývaru
2 lžíce slunečnicového oleje
300 g jasmínové rýže
200 ml bílého suchého vína
60 g másla
sůl, mletý černý pepř
2 lžíce olivového oleje
12 lístků šalvěje
100 g strouhaného parmezánu
Postup
Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na malé kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, zeleninový vývar zahřejte k varu.
Na rozpáleném slunečnicovém oleji orestujte v hrnci cibuli, přisypte rýži a společně restujte asi 3 minuty. Pak přilijte bílé víno a míchejte, dokud se víno částečně neodpaří a nevsákne do rýže.
Postupně přilijte třetinu horkého zeleninového vývaru a za stálého míchání ho nechte vsáknout.
Přidejte nakrájenou dýni, přilijte zbytek vývaru a vařte, dokud nebude rýže měkká a rizoto krémové.
Do hotového rizota přimíchejte máslo, ochuťte solí a pepřem.
V malé pánvičce na olivovém oleji zprudka osmahněte lístky šalvěje.
Jednotlivé porce rizota ozdobte šalvějí a posypejte strouhaným parmezánem.