Za tento recept se rozhodně stydět nebudete. S houskovým knedlíkem je to hotová „božská mana“.
Suroviny na 4 porce
800 g kančí kližky a kýty
124 g rajčatového protlaku
40 g brusinkového džemu
16 g česneku, 600 g cibule
60 g špeku, 2 lžíce oleje
120 g hladké mouky
12 g sladké papriky
2 až 3 kuličky jalovce
2 ks bobkového listu
0,25 dcl višňového vína Annovino Lednice
0,2 l demi–glace/ silného hovězího vývaru
sůl a pepř podle chuti
větvička tymiánu a majoránky
Postup
V kastrole na špeku a oleji smažíme cibuli, dokud nedostane zlatohnědou barvu.
Na základ vsypeme maso nakrájené na kostky. Promícháme a okořeníme.
Zalijeme vínem a necháme dusit. Mezitím se nám v hrnečku vaří odvar z bobkového listu a jalovce.
Scezený slijeme do guláše a dusíme, aby šťáva probublávala. Šťávu odvaříme až do základu, poprášíme moukou a promícháme. Přidáme trochu papriky, protlak a vše mírně podlijeme.
Dušením vznikne hustá šťáva. Zahustíme moukou a na závěr dochutíme solí, kořením a česnekem.
Šťávu na guláš můžeme také zahustit škrobem z brambor.