Pošírování je technika, která se skvěle hodí k šetrné přípravě ryb. Připravíte tak i tradičního kapra.
Suroviny na 4 porce:
600 g kapra podkovy
kousek másla
ocet
cukr
sůl
petrželka na ozdobu
Na nálev:
150 g kořenové zeleniny
1 menší cibule
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián)
sůl
cukr
ocet
Postup:
Dopředu si připravím nálev, tzv. várku, tedy silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem (lze nahradit kostkou zeleninového či bylinkového bujónu). Porce kapra předem trochu osolíme a necháme 20 minut odležet. Poté ho vložíme do várky a necháme jen velmi zvolna 5–7 minut bez bublání vařit (táhnout). Zvlášť v rendlíku si svařte trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjměte a při podávání je přelijte ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplňte plátkem másla, posekanou petrželkou a obložte kousky zeleniny z várky. Jako příloha je nejlepší čerstvých chléb nebo pečivo.