Panenka se se špenátem výborně snoubí. Zkuste tento recept třeba hned o víkendu!
Suroviny
800 g vepřové panenky
sůl a mletý pepř
olej na opečení
hladkou mouku na vál
400 g listového těsta
600 g čerstvého listového špenátu
vejce na potření
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
200 ml smetany na vaření
hrst nasekané petrželky
Postup
Panenku očistíme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, rozložíme na něj opraný a dobře odkapaný špenát, na něj položíme opečené maso a dobře ho do těsta zabalíme. Vše přeneseme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, těsto na vrchu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Upečenou panenku vyndáme z pekáčku, postavíme ho na sporák, nalijeme do něj smetanu, vmícháme petrželku a jíšku, podle chuti osolíme a krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Vhodnou přílohou je jarní zelenina (ideálně vařená v páře) nebo i brambory.