Ano, také Francouzi mají svou variantu čočkovky, takhle se připravuje!
Suroviny
300 g čočky
2 mrkve
1 pastinák
3 rajčata
100 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
1 červená cibule
2-3 stroužky česneku
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
sušená bazalka nebo provensálské byliny
Postup
Čočku přebereme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 4 hodiny odležet. Pak vodu slijeme, nalijeme novou a vaříme doměkka.
Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata překrájíme na čtvrtiny. Fazolky očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
Na oleji orestujeme cibuli, ke konci přidáme česnek a pak vmícháme kořenovou zeleninu, rajčata a fazolky. Chvílí na mírném plameni mícháme, pak zalijeme asi půllitrem vody, osolíme a vaříme do změknutí kořenové zeleniny. Ke konci přidáme sušené bylinky.
Uvařenou čočku rozmixujeme tyčovým mixérem nahrubo, přidáme zeleninovou směs a zředíme vodou tak, aby měla polévka požadovanou konzistenci. Prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně ještě čerstvým prolisovaným česnekem, a podáváme.