Itálie u vás doma! Ale tentokrát v dobrém!
Suroviny na 4 porce
400 g vepřového krku s kostí
1–2 nasekané cibule
6 lžic olivového oleje
lístky bazalky
100 g strouhaného parmazánu
150 ml suchého bílého vína
2 plechovky drcených rajčat
2 lž. passaty
sůl a pepř
400 g těstovin rigatoni
Potup
V železném hrnci rozpálíme olej, pak na něm ze všech stran opečeme maso, aby se zatáhlo a zhnědlo. Vyjmeme ho a na oleji dozlatova opečeme cibuli. Přilijeme víno a chvíli provaříme, až se odpaří alkohol.
Vmícháme rajčata a passatu, do hrnce vrátíme maso a na mírném plameni vaříme alespoň 1,5 hodiny, až maso změkne. Je-li to nutné, trochu podlijeme. Maso obereme z kostí a natrháme ho do omáčky.
Vmícháme bazalkové lístky a všechno podle chuti osolíme a opepříme. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, aby byly „al dente“ čili na skus. Pak je lehce vmícháme do omáčky. Podáváme bohatě posypané nastrouhaným parmazánem