Stifado je řecká verze guláše s vínem. Uvaříte ho z hovězího, jehněčího i králíka a neskutečně voní!
Ingredience
1 kg šalotky
olivový olej
1 kg hovězí kližky
4 stroužky česneku
1 chilli papričky
3 bobkové listy
2 svitky skořice
1 lžička oregana
6 hřebíčků
6 kuliček celého nového koření
500 ml pasírovaných rajčat
140 g rajčatového protlaku
3 lžíce vinného octa
200 ml červeného vína
sůl a pepř
Postup
Šalotky nechte oloupané vcelku. Na oleji je ze všech stran opečte.
Maso nakrájejte na kostky a zprudka asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, rozdrobenou chilli papričku a všechno koření, pak přidejte protlak.
Zalijte pasírovanými rajčaty, sladším červeným vínem a octem. Osolte, zalijte vodou asi 3 cm nad maso a hodinu duste. Poté přidejte opečené cibulky a duste další 1 až 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vínem.