Uvařte si s námi tradiční sladké knedlíky, na kterých si pochutná celá rodina. Kombinaci švestek a máku nikdo neodolá.
Ingredience
Bramborové těsto
600 g vařených brambor
1 špetka soli
100 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
1 vejce
Náplň
švestky
250 g marcipánu
50 g máku
Na ozdobu
120 g mletého máku,
120 g cukru moučka,
80 g rozpuštěného másla nebo sádla
Postup
Brambory uvařte ve slupce. Poté je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte.
Z nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli vypracujte těsto, ze kterého utvořte váleček.
Švestky důkladně omyjte a osušte.
Těsto rozválejte a z něj pak odkrajujete stejné kousky. Smíchejte mletý mák s marcipánem, vytvarujte kuličky a vložte místo pecek mezi dvě půlky švestek. Švestky umístěte do čtverečků z těsta, vytvarujte knedlíky.
Knedlíky vkládejte do vařicí, mírně osolené vody a hned je opatrně zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Zvolna vařte, hotové knedlíky vyndejte a nechte okapat.
Vyjměte děrovanou naběračkou, vložte na talíř, posypejte mákem smíchaným s cukrem a přelévejte rozpuštěným máslem či sádlem. Pokud vám knedlíky zbydou, můžete je zamrazit.