Zmrzlina na vodní, nikoli smetanové bázi. A melounová varianta je to královská!
Suroviny
2 lž. kvalitního domácího květového medu
1 medový meloun (750 g), může být i klasický vodní
100 ml sladšího sektu
50 g cukru krystal
lístky meduňky na ozdobu
citronová šťáva
Postup
Svaříme dohromady 100 ml kohoutkové vody s domácím medem a cukrem, podle chuti přidáme trochu citronové šťávy. Jakmile se cukr rozpustí, sirup dáme vychladnout. Meloun rozkrojíme a vydlabeme zrníčka. Z dužiny vykrojíme asi 20 kuliček a uložíme je do chladu. Ze zbytku umixujeme husté pyré a smícháme ho se sektem a sirupem.
Melounový sorbet poté mícháme v misce stojící v ledu. Neustálé promíchávání brání vzniku ledových krystalů, a hmota přitom zůstává krásně hladká a jemná.
Při výrobě této „zmrzliny“ je ovšem nutný mrazák. Nejprve je totiž třeba nechat směs namrazit, aby byla ledová, ale zároveň měkká. Rozmixujeme a znovu zmrazíme. Do směsi vnikne vzduch a bude nadýchanější.