TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tahle sladká dobrota je kalorickou, nicméně i v parném létě velmi chutnou bombou.  

Potřebujete

450 g listového těsta
120 g másla
300 g vlašských ořechů
0,5 lžičky skořice
1,5 lžíce cukru

Na sirup

340 g cukru
6 lžic medu
340 ml vody
1 lžíci citronové šťávy

Postup

Smíchejte cukr, med, vodu a citronovu šťávu a na mírném ohni je nechte rozpustit. Poté oheň zesilte, vařte sirup do zhoustnutí a nechte vychladnout.

Máslem vymažte zapékací formu o velikosti asi 30×20 cm. Listové těsto rozdělte na tři části, z každé vyválejte plát a jeden položte na dno formy. Smíchejte nasekané oříšky, cukr a skořici a polovinu směsi dejte na těsto. Přikryjte dalším plátem a na něj dejte zbylou směs. Zakryjte posledním plátem, potřete ho máslem a ostrým nožem nařízněte povrch do tvaru diamantu.

Těsto pokropte vodou a pečte při 180 °C 30 minut. Troubu zbytečně neotvírejte. Pak zvyšte teplotu a pečte ještě čtvrt hodiny, až je moučník křupavý. Vyndejte z trouby a hned polijte sirupem, případně posypejte nasekanými oříšky. Nechte vychladnout a nakrájejte.

 

Tags : baklava

Nenechte si ujít další zajímavé články