TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Až uvidíte tuhle francouzskou cukrovinku, zamilujete se. Donutí vás zastavit se a vnímat ji všemi smysly. Tak lákavá je na pohled. A což teprve až začnete objevovat tajemství, které skrývá uvnitř.

Vytvořit symfonii chutí, to je úkol pro pravého cukrářského mistra. A že těch možností je! Jen si představte třeba nugátovou, malinovou nebo jinak ovocnou, čokoládovou, karamelovou, pistáciovou… No nesbíhají se vám sliny?

Kde se vzala?
Tvrdí se, že éclairku už na přelomu 18. a 19. století vymyslel a bohatým šlechticům servíroval Marie-Antoine Careme, slavný cukrář francouzské královské rodiny. Francouzi si tuhle cukrovinku oblíbili a nedají na ni dopustit. Že éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L’Éclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Éclair znamená blesk
Jen nevíme, jestli se tahle pochoutka tak jmenuje proto, že až ji spatříte, zůstanete stát jako zasaženi bleskem, nebo že ji bleskově sníte. Ať tak či onak, jméno je to krásné. A Francouzi éclairky nejen mají rádi, ale také je krásně zabalené nocí svým přátelům jako luxusní pozornost. Možná, že jste si teď vzpomněli, že i u nás se prodává podobná cukrovinka s názvem banánek. Bývá politá čokoládou nebo bílkovou polevou a plněná bílou nebo pařížskou šlehačkou nebo vanilkovým krémem jako věneček Není špatná, ale ke své francouzské kolegyni má daleko. Nejen proto, že éclairka se plní zespodu nebo ze strany a krém ji celou vyplňuje, nebo v druhé variantě se sice rozřízne, ale pak mívá náplň bohatou a přitažlivou, ale také proto, že když se řekne éclair, představíme si opravdu mistrovský souzvuk chutí.

Jak se to dělá?
Možná vás napadlo, že byste si mohli éclairku doma sami udělat. Nakonec proč ne, zkusit to můžete, a nejlépe podle návodu mistra svého oboru Jaroslava Bézy z Petite France Boulangerie & Patisserie, který pro nás udělal pistáciovou. Vy si ovšem náplň můžete udělat podle sebe a své chuti.

Co budete potřebovat:
1. 125 g vody, 125 g mléka, 100 g másla, 150 g hladké mouky, 200 g vajec, 10 g cukru, sůl.
2. Vodu, mléko, máslo, sůl a cukr přivedeme v hrnci k varu
3. Potom přidáme mouku a spojíme  do hladké hmoty, která se nelepí na stenu hrnce.
4. Těsto přendáme do robotu a pomalu mícháme a přidáváme postupně vejce, až se nám vytvoří hladké těsto
5. To přendáme do stříkacího sáčku a nastříkáme na plech na silikonovou podložku.
6. Než dáme těsto do trouby, posypeme je moučkovým cukrem!
7. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 25 minut podle velikosti
8. Po vychladnutí uděláme do éclairs díru buď z boku, anebo ze spodu a naplníme krémem, moussem nebo třeba šlehačkou.
9. Zdobíme fondánem, čokoládou, ganache, leskem na dorty, anebo jen pocukrujeme!

Tip: Pamatujte, že náplň musí být lehká, aby se jen rozplývala na jazyku. Máslové krémy se ne éclairs nehodí.

Různé cukrářské potřeby a suroviny najdete např na:
http://www.toppotraviny.cz
http://www.cukrarskepotreby.cz/
http://www.svetcukraru.cz

Nenechte si ujít další zajímavé články