TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Naučíme vás lahodný dort, který se hodí na každou zahradní oslavu a zaručeně potěší vaše chuťové pohárky!

Korpus

500 g čerstvého sýra
jako je třeba žervé
120 g másla
300 g cukru třtinového
nebo krystalu
4 vejce
6 zralých banánů
600 g pšeničné celozrnné mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody na pečení
špetka soli
vanilkový extrakt
dvě hrstičky nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů

Krém

320 g čerstvého sýra žervé natural
3 lžíce javorového sirupu
500 ml smetany ke šlehání
kůra z jednoho citronu
čerstvé ovoce
(borůvky, maliny, jahody…)

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C a vymažte si formu na dort. Ve velké mixovací nádobě začněte šlehat změklé máslo spolu s cukrem. Když je směs nadýchaná, přidejte žervé, vejce, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a lehce promíchejte.

Ve druhé míse si připravte všechny suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení a špetku soli, a dobře je promíchejte.

Nyní smíchejte obě směsi dohromady a vlijte do vymazané a vysypané formy. Dejte péct do trouby na 60 minut, nebo dokud nebude špejle, kterou zasunete do těsta, suchá.

Když máte korpus upečený a vychladlý, připravte si krém. Ušlehejte ze smetany šlehačku. Zároveň v druhé míse prošlehejte čerstvý sýr spolu s citronovou kůrou a javorovým sirupem. Nyní můžete obě hmoty lehkým vmícháním spojit do jednotného nadýchaného krému.

Korpus se při pečení nejspíše vyboulil nahoru, takže je potřeba ho zarovnat cukrářským nožem do roviny. Následně korpus dvakrát prokrojte.

Mezi každé patro rovnoměrně rozetřete 1/3 náplně. Krémem potřete vršek i boky dortu a stěrkou zarovnejte. Zbytek krému můžete dát do cukrářského pytlíku a dort dozdobte. Poslední tečkou je zdobení ovocem, květy a bylinkami.

Nenechte si ujít další zajímavé články