TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Francouzské profiterolky, u nás známé jako větrníčky, se rozplývají v ústech. Odpalované těsto není žádná věda. Naučíme vás, jak na to.

Ingredience

Odpalované těsto

120 ml vody
135 g mléka
100 g másla
13 g cukru krupice
205 g hladké mouky
5 vajec (cca 275 g)
3 g soli

Žloutkový krém patissiere

500 ml mléka
80 g žloutků
125 g cukru krupice
50 g vanilkového pudinku
50 g másla
1 ks vanilkového lusku

Žloutkovo-máslový krém

500 g krému patissiere
125 g másla
30 ml rumu

Postup

Do hrnce dejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a zavařte mouku. Za stálého míchání odpařte asi 1–2 minuty. Až těsto zchladne, po částech vmíchejte vejce.

Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou. Každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.

Troubu předehřejte na 240 °C. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem malé bochánky. Navlhčeným prstem zamáčkněte špičku pusinek. Plech vložte do vyhřáté trouby a stáhněte ji na 220 °C. V průběhu pečení troubu neotvírejte, aby těsto nesplasklo.

Po nabytí objemu stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Po vyjmutí z trouby ihned každý větrníček lehce špejlí propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout.

Na krém si do hrnce nalijte 100 ml mléka, ve kterém rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu. Nalijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2–3 minuty. Nechte vychladit přikryté fólií.

Vychlazený krém patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Vychladlé profiterolky rozkrojte vroubkovaným nožem na polovinu. Správně upečené těsto není uvnitř po rozkrojení mazlavé. Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou a plňte bochánky, plnit můžete klidně pomocí lžíce.

Zdobení

Na vodní lázni za občasného míchání rozehřejte čokoládu se smetanou. Jakmile je omáčka dokonale hladká, nechte ji mírně vychladnout, pak profi terolky čokoládovou omáčkou lehce přelijte. Nyní už nezbývá nic jiného než uvařit kávu a s chutí se do nich pustit. Dobrou chuť!

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz

Kramár Přišel o velké...

Chtěl si zajistit bezstarostná...
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz

Česká metoda na odhalení...

Zhoubné nádory slinivky...
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz

Válka o španělské dědictví:...

Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro...
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz

Nejdříve jsem běžela do...

Byla to potvora. Svedla mého muže a...
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz

Orientální palác uprostřed...

Její ladné křivky, uspořádání i barevnost...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz

Miranda Barbour: Kdo vedl ruku...

V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy...
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz

Máte podlitiny po každém...

Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních...
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz

Charles Leclerc: nový...

Chivas Regal, ikona...
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz

Dojdou bez velrybího trusu...

Velryby nenabízí jen fascinující podívanou,...
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz

Citronová rýže s kešu ořechy

Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako...
Výběr žárovky je trochu věda
panidomu.cz

Výběr žárovky je trochu věda

V každé domácnosti spotřebujeme za rok mnoho kilowatt...