Po dušení je mrkev hezky měkká a přitom ne kašovitá, s příjemně sladkou chutí, čímž si získá přízeň všech.
Ingredience
1kg vepřové plece
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce rostlinného oleje
100g másla
1–2 cibule
1 litr hovězího vývaru nebo vody
30 g hladké mouky
500 g mrkve
špetka muškátového květu
špetka cukru krupice (je-li třeba)
Postup
Kostky masa osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a opékejte na něm maso dozlatova
ze všech stran (pokud je masa víc, než se vejde na dno, rozdělte ho do více dávek). Opečené maso vyjměte a odložte.
Do hrnce přidejte 50g másla a opečte na něm cibuli do světle zlatavé barvy. Přidejte kostky masa a zalijte částí vývaru nebo vodou tak, aby bylo maso jen částečně ponořené, a přiklopené duste doměkka asi hodinu. Podlévejte vývarem nebo vodou.
Jíška
Na 30g másla nechte zpěnit mouku a míchejte asi minutu, nechte zchladnout. Když je maso téměř měkké, přisypejte do hrnce mrkev, okořeňte muškátovým květem a přidejte jíšku.