TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Suroviny

160 g změklého másla
200 g cukru krupice
3 vejce
kůra z 3 mandarinek
50 ml šťávy z mandarinek
260 g hladké mouky
70 g tučnější zakysané smetany
špetka soli

Postup

Troubu si dáme předehřát na 180°C. Můžeme si také připravit formu na bábovku – vymazat jí kouskem másla a vysypat hrubou moukou. Pokud máme silikonovou, nemusíme s ní nic dělat.

Vejce si rozdělíme zvlášť na žloutky a bílky. Změklé máslo nakrájíme na kostky a dáme do vyšší misky, přidáme k němu krupicový cukr a společně obě suroviny vyšleháme do pěny. Do směsi následně postupně zašleháváme po jednom žloutky a také mandarinkovou kůru.

V druhé misce si smícháme hladkou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Zakysanou smetanu rozmícháme dohladka se šťávou z mandarinek. Do žloutkové pěny vmícháme nejprve moučnou směs a následně také zakysanou smetanu. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a jemně je zapracujeme do těsta.

Vzniklou směs nalijeme do připravené formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Poté vyzkoušíme, zda se už těsto nelepí na špejli. Pokud zůstane špejle po vpichu bez těsta, vyndáme bábovku z trouby a necháme jí vychladnout. Poté vyklopte z formy.

TIP: Karamelová poleva

Bábovku můžeme ještě naoko ozdobit polevou.

V pánvi se silným dnem si necháme rozpustit cukr. Během rozpouštění nemícháme.

Jakmile je z cukru tekutá hnědá hmota, vložíme do pánve na kostičky nakrájené máslo a intenzivně mícháme.

Dejte pozor, karamel bude bublat. Tenkým pramínkem následně přiléváme smetanu ke šlehání, rychle mícháme a nakonec trochu osolíme.

Karamel necháme mírně vychladnout a bábovku jím polijeme. Můžeme podávat.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články