TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Lahodné makronky se z Francie dostaly do celého světa. Jsou sice na přípravu trošku náročné, ale nebojte. S trochou cviku a naším postupem se vám určitě povedou tyto jedny z nejoblíbenějších sladkostí na světě!

Suroviny

100 g bílků (3 bílky)
30 g cukru krupice
120 g loupaných mandlí
210 g cukru moučky
barvivo (nemusí být)

Krém ganache

100 g hořké čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Jak makronky vylepšit?

Krok za krokem

Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s cukrem moučkou a po částech mixujeme najemno. Přesejeme na hustém sítě.

Ušleháme bílky s cukrem krupicí do tuha (můžeme obarvit) a ručně vmícháme prosetou směs. Musíme míchat zlehka, ale dokonale, aby byla celé hmota spojená.

Konečná konzistence by měla vypadat asi tak, že při vytáhnutí stěrky z mísy s hmotou se vytvoří špička, která pomalu padá dolů. Pokud vám při pečení makronky popraskaly, znamená to, že jste míchali krátce, když se moc rozlijí na plechu a nevyběhnou, míchali jste moc.

Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (Ø 8 mm, nesmí dělat ozdobný efekt jako například u pusinek) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm. Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté), stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.

Snažíme se vytvářet stejně veliká kolečka, k tomu nám pomůže šablona, kterou si vytiskneme a položíme pod pečicí papír. Pusinky necháme zaschnout, až se na dotek prstem nelepí, a pak dáme do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 140 °C a dosušíme.

Po zchladnutí sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme krémem. Ohřejeme smetanu (nesmí se však začít vařit) a v ní rozpustíme čokoládu. Metlou mícháme, abychom dostali krémovou konzistenci.

Povrch ganache přikryjeme fólií a dáme zchladit. Po zchlazení ještě promícháme a můžeme skořápky plnit. Nejlépe to jde opět potravinářským sáčkem. Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat.

Pokud se nám vše podaří, tak ideální makronka má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky takzvanou „nožkou“. Mají být hladké, lesklé – jako lakované a při skusu má makronka křupnout a pak se rozplynout na jazyku. Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.

Jak makronky vylepšit?

Ještě před pečením

Připravíme si plechy vyložené pečicím papírem, přičemž papír přilepíme k plechu troškou makronkového těsta, aby se nezvlnil
a nepoškodil při pečení tvar makronek.

Když máme syrové těsto ve tvaru pusinek nanesené sáčkem na pekáč, celým plechem třikrát silně uhodíme o stůl, aby vyšly z makronek přebytečné bubliny.

Vytvořte si vlastní příchuť

Pokud bychom si chtěli upéct například jahodové nebo borůvkové, potom do těsta na skořápky přidáme potravinářské barvivo, vyrobíme krém z mascarpone a vašeho oblíbeného ovoce, a máte svůj vlastní recept.

Jak na zdobení

Krémem plňte ideálně pomocí zdobicího sáčku s hladkou špičkou a slepujte makronky. Makronky rozložíme na pracovní plochu, na spodní stranu poloviny z nich nastříkáme do středu krém a přiklopíme zbylými makronkami.

Opatrně stlačíme tak, aby se krém dostal až ke krajům. Dejte pozor, abyste křehkou makronku nerozmáčkli. Hotové je necháme v lednici uležet alespoň do druhého dne.

Mandlová směs 

Pokud máme možnost, mixujeme mandle s cukrem v klasickém mixéru na koktejly. Výsledná konzistence směsi bude ještě jemnější. V případě těsta na makronky platí, že čím jemnější, tím budou lepší.

Aby byly krásně vláčné

Pokud se makronky lehce nedopečou a nejdou vám pak oddělit od papíru, necháme je stát do druhého dne, pak se budou lépe odlupovat. Pokud jsou po upečení tvrdé, nelekejte se, po rozložení budou vláčné.

Tags : makronky

Nenechte si ujít další zajímavé články