Základem tohoto italského salátu je čerstvá zelenina, hlavně rajčata, a kousky opečeného chleba.
Potřebujete
2 velká rajčata
600 g cherry rajčátek
2 žluté papriky
300 g staršího chleba
100 ml panenského olivového oleje
1/2 lžičky krupicového cukru
60 ml červeného vinného octa
1/2 červené cibule
1 stroužek česneku
2 hrsti lístků bazalky
Postup
Na plech dejte celé papriky a chleba natrhaný na kousky a pokapaný olejem. Pečte v troubě při 200 °C za občasného obracení 20–25 minut, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne.
Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte, zbavte semen a nakrájejte nahrubo. Rajčata nakrájejte a smíchejte s cukrem v míse, osolte a nechte 25–30 minut odpočinout, až pustí šťávu.
K rajčatům přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, nakrájenou cibuli a česnek nadrobno. Promíchejte a nechte stát 30 minut. Pak přidejte papriku a bazalku, promíchejte, ozdobte lístky bazalky, případně olivami a podávejte.