TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Citronová náplň koláče je tak jemná a lahodná, že úplně zapomenete na to, že mlsáte. Pokud dáváte přednost kyselejší chuti, vynechejte zdobení sněhem.

Suroviny

Na korpus

140 g másla
2 žloutky
70 g cukru moučky
trocha vanilky
špetka soli
210 g hladké mouky
kůra z 1 citronu nebo limetky

Na krém

250 g cukru krupice
4 velká vejce
kůra z 3–4 citronů
125 ml čerstvě vymačkané šťávy citronu
sůl
110 g másla

Krok za krokem

Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřeme do kypré pěny. Do ní zapracujeme mouku. Rychle prohněteme a těsto zabalené ve fólii dáme přibližně na půl hodiny do ledničky.

Koláč vyndáme a mezi dvěma fóliemi rozválíme na výšku asi půl centimetru. Jednu fólii odstraníme a pomocí druhé překlopíme těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27 cm. Domačkáme ho do krajů a přebytky odstraníme.

Na korpus dáme předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypeme na něj fazole, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečeme při 170 °C asi 15 minut.

Pak z něj odstraníme papír se zátěží a vrátíme ho na 8–10 minut do trouby, aby se ještě zpevnil. Necháme ho vystydnout a vyndáme z formy.

Krém

Cukr prošleháme v míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli. Pak vše zahříváme na 70 °C, až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku (poznáme to také, když prstem přejedeme po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit!

Odstavíme a přes cedník vylijeme krém z rendlíku, ve kterém jsme ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a také abychom se zbavili případných žmolků.

Do krému vmícháme na kostičky pokrájené máslo a vylijeme ho do vystydlého korpusu. Koláč dáme důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin). Nahoru se před podáváním často dává i šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče (nebo ožehne cukrářskou pistolí).

Jak dezert ještě vylepšit

Ozdobte ho sněhovou čepicí

Ušleháme 3 bílky s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme asi 3 lžíce krupicového cukru, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme 3 lžíce cukru moučkového a 1 lžičku škrobu.

Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit. Opálíme zlehka flambovací pistolí nebo koláč vložíme na pár vteřin do trouby pod gril.

Aby bylo těsto perfektní

Vypracované těsto je vždy lepší nechat chvilku odpočívat v lednici, aby se s ním lépe pracovalo. Z pečicího papíru vystřihneme kruh
o 2 cm větší než dno koláčové formy a vyválíme těsto dokulata přesně na rozměr papíru.

Pečicí papír i s těstem přesuneme do formy, uhladíme, případné přesahující kousky odkrojíme a propíchneme těsto na několika místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Formu s těstem uložíme alespoň na hodinu do chladu.

Přidejte kandovaný citron

Koláč je možné podávat s plátky kandovaného citronu. V hrnci smícháme jeden díl cukru, jeden díl vody, do roztoku vložíme plátky citronu a vaříme na mírném ohni 30–40 minut.

Plátky citronu poté necháme vystydnout, okapat a můžeme jimi zdobit koláč. Vzniklým citronovým sirupem můžeme také potřít povrch koláče.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články