Játra jsou u nás velmi oblíbená, připravte si je tentokrát podle tohoto vynikajícího receptu.
Postup
500 g telecích jater
100–150 ml červeného kvalitního vína
2–3 lžíce olivového oleje, 5 lžic worcesterové omáčky
1 lžíce čerstvého nebo sušeného oregana
150–200 g anglické slaniny
1 červená a 1 žlutá cibule
Na omáčku
2 žloutky
3 velké stroužky česneku
sůl
pepř
pár kapek vinného octa
30 ml hořčice
250 ml oleje
25 ml citronové šťávy
Postup
Začněte omáčkou. Do mixéru dejte žloutky, česnek, sůl, pepř, hořčici a vinný ocet. Během mixování přikapávejte 80 ml oleje, potom polovinu citronové šťávy.
Za stálého mixování do směsi pramínkem nalijte zbytek oleje. Osolte a vmíchejte zbytek citronové šťávy. Omáčku dejte vychladit. Játra nakrájejte na plátky. Opatrně naklepejte, poté opepřete.
V míse smíchejte červené víno s olivovým olejem, worcesterovou omáčkou a oreganem. Do marinády naložte játra na 15–20 minut.
Na grilu rozpalte pánev s trochou oleje a nechte řádně prohřát. Pak na ni položte játra. Játra na pánvi několikrát obraťte. Ve chvíli, kdy jsou měkká, přisypte nasekanou anglickou slaninu a na proužky nakrájenou cibuli. Duste do změknutí.
Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. A pamatujte si, že solit se játra mají až nakonec, protože jinak vám ztvrdnou a už je nic nezachrání.