Léto je obdobím cuket, tak si je pojďme užít. Připravte si s námi chutný a rychlý pokrm, ke kterému se nejlépe hodí vařené nebo pečené brambory.
Suroviny
3 střední cukety
500 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř
lžička pálivé papriky
dvě lžíce hladké mouky
1 vejce
150 g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků
Krok za krokem
Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme. Smažíme tak dlouho, dokud se maso nerozpadá na malé kousíčky.
Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Použijte nejlépe lžíci. Dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme, až je cuketa poloměkká.
Poté přidáme dvě lžíce mouky a promícháme. Asi po 5 minutách vmícháme vejce a naplníme směsí cukety. Pořádně upěchujeme.
Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýra. A pokud máme masové náplně moc, dáme ji do misky a uložíme do lednice. Poslouží skvěle druhý den třeba jako omáčka k těstovinám.
Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu − záleží na množství) pokapaném olejem, asi 30−40 minut na 200 °C, dokud sýr nezrůžoví. Cukety na pekáči podlijeme trochou vody. Podávejte horké, s přílohou i bez ní.