Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb na světě. Přidejte si k němu i omáčku, která ho skvěle doplní.
Ingredience
150 až 200 g lososa na porci
Marináda
sušený česnek
sůl a pepř
šťáva z 1 citronu
1/2 šálku sójové omáčky
1/2 šálku hnědého cukru
1/2 šálku vody
1/4 šálku oleje
Borůvková omáčka
1 láhev (750 ml) portského vína
0,5 litru borůvek
Postup
Smíchejte všechny suché přísady v malé misce a poprašte jimi lososa. Nechte rybu několik hodin marinovat.
Smíchejte citronovou šťávu, sójovou omáčku, hnědý třtinový cukr, vodu a rostlinný olej, dokud se vše dobře nespojí a cukr se nerozpustí.
Pak marinádu nalijte do uzavíratelného plastového sáčku, vložte k ní lososa a důkladně maso marinádou pokryjte.
Nechte odpočívat v lednici nejméně 2 hodiny. Na omáčku naplňte středně velký rendlík portským vínem. Asi 1/4 šálku vína si dejte stranou, použijete jej až téměř před koncem vaření.
Odložte také 2 lžíce borůvek, které budete také potřebovat až na konci. Zbytek přidejte do rendlíku k vínu. Začněte směs ohřívat. Každých 10 minut zamíchejte.
Až začne omáčka houstnout, sítkem nebo cedníkem odstraňte pevnou část a zbytek vraťte zpět do kastrolu. Přilijte zbytek vína a zredukujte omáčku.
Položte kousky lososa na gril a z každé strany asi dvě minuty grilujte. Asi 10 minut před podáváním do omáčky vmíchejte zbývající borůvky a přelijte jí podávané kousky lososa.
Něco navíc
Filety lososa smažte vždy nejprve tak, aby byla kůže směrem dolů (a to i v případě, že jste kůži předem odstranili). Po osmažení jedné strany filet otočte a dosmažte.