TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Ačkoli si dnes každý quiche spojí s francouzskou kuchyní, tento jedinečný slaný koláč vznikl v německém středověkém knížectví Lothringen, které Francouzi později přejmenovali na Lorraine. A slovo „quiche“ je zkomoleným německým slovem „Kuchen“, což znamená dort.

Původní „quiche Lorraine“ si rychle získal své čestné místo nejen ve Francii, ale i v Anglii a postupně pronikl s mnoha úpravami do dalších zemí.

Skvělé je na něm úplně všechno. Nejen dokonalá chuť, ale i to, že na něj zužitkujete podle své fantazie prakticky cokoliv a snadno připravíte i vegetariánskou obměnu. Quiche můžete podávat jako předkrm, lehký letní oběd, večeři, nebo pozdní snídani. Nejprve se quiche připravoval z těsta chlebového, až později se začalo používat křehké. Stejně jako to dělá blogerka Live with Anny, jejíž recept vám přinášíme.

Co budete potřebovat?

Těsto

200 g mouky
2 lžíce oleje
2 vejce
sůl
trocha vody (pokud bude potřeba)

Náplň

3 vejce
200 ml smetany
200 g sýru
cca 5 menších jarních cibulek
200 g listového špenátu
2 rajčata
sůl
koláčová forma o průměru 28 cm, nejlépe s klasickými vroubky, ale můžete použít i dortovou

Jak na to?

Předehřejte si troubu na 180 °C. V misce smíchejte mouku, olej, vejce a sůl. Pokud bude těsto drobivé, můžete postupně po malých troškách přidat vodu. Těsto vyválejte do tenké kulaté placky a vložte jej do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou, těsto vtlačte až do okrajů a přebytky odřízněte. Propíchejte těsto vidličkou a vložte formu do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 10 minut.

Mezitím si připravte náplň. Spařte listový špenát horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a nechte z něj vykapat vodu. Nakrájejte si jarní cibulku a rajče. Nastrouhejte sýr a v misce smíchejte smetanu s vejci a solí.

Po deseti minutách vyjměte formu z trouby. Na těsto rozložte špenát s jarní cibulkou a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Nahoru položte plátky rajčat a zalijte směsí smetany a vajec.

Quiche vložte zpátky do trouby a dopečte při 180 °C asi 40 minut. Pokud si chcete ušetřit starosti s nerovnoměrným pečením, vsaďte na troubu MORA. Unikátní klenutý vnitřek umožňuje horkému vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu, a proto můžete zapomenout na „otáčení“ plechu nebo dortové formy.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články