TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Ačkoli si dnes každý quiche spojí s francouzskou kuchyní, tento jedinečný slaný koláč vznikl v německém středověkém knížectví Lothringen, které Francouzi později přejmenovali na Lorraine. A slovo „quiche“ je zkomoleným německým slovem „Kuchen“, což znamená dort.

Původní „quiche Lorraine“ si rychle získal své čestné místo nejen ve Francii, ale i v Anglii a postupně pronikl s mnoha úpravami do dalších zemí.

Skvělé je na něm úplně všechno. Nejen dokonalá chuť, ale i to, že na něj zužitkujete podle své fantazie prakticky cokoliv a snadno připravíte i vegetariánskou obměnu. Quiche můžete podávat jako předkrm, lehký letní oběd, večeři, nebo pozdní snídani. Nejprve se quiche připravoval z těsta chlebového, až později se začalo používat křehké. Stejně jako to dělá blogerka Live with Anny, jejíž recept vám přinášíme.

Co budete potřebovat?

Těsto

200 g mouky
2 lžíce oleje
2 vejce
sůl
trocha vody (pokud bude potřeba)

Náplň

3 vejce
200 ml smetany
200 g sýru
cca 5 menších jarních cibulek
200 g listového špenátu
2 rajčata
sůl
koláčová forma o průměru 28 cm, nejlépe s klasickými vroubky, ale můžete použít i dortovou

Jak na to?

Předehřejte si troubu na 180 °C. V misce smíchejte mouku, olej, vejce a sůl. Pokud bude těsto drobivé, můžete postupně po malých troškách přidat vodu. Těsto vyválejte do tenké kulaté placky a vložte jej do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou, těsto vtlačte až do okrajů a přebytky odřízněte. Propíchejte těsto vidličkou a vložte formu do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 10 minut.

Mezitím si připravte náplň. Spařte listový špenát horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a nechte z něj vykapat vodu. Nakrájejte si jarní cibulku a rajče. Nastrouhejte sýr a v misce smíchejte smetanu s vejci a solí.

Po deseti minutách vyjměte formu z trouby. Na těsto rozložte špenát s jarní cibulkou a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Nahoru položte plátky rajčat a zalijte směsí smetany a vajec.

Quiche vložte zpátky do trouby a dopečte při 180 °C asi 40 minut. Pokud si chcete ušetřit starosti s nerovnoměrným pečením, vsaďte na troubu MORA. Unikátní klenutý vnitřek umožňuje horkému vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu, a proto můžete zapomenout na „otáčení“ plechu nebo dortové formy.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Smrtonosné tryskové rogalo
epochaplus.cz

Smrtonosné tryskové rogalo

Situace na bojišti se stávala pro nacistické Německo...
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
epochanacestach.cz

Noc vědců v Národním zemědělském...

Už pošesté se Národní...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Na správnou diagnózu čekají lidé se sklerodermií roky
epochalnisvet.cz

Na správnou diagnózu čekají...

Poporodní deprese, lupus,...
Kdo se jim pokouší zničit manželství?
nasehvezdy.cz

Kdo se jim pokouší zničit...

Stabilnější pár byste v...
S kladivy šli na esesmany: Vzpoura v nacistickém táboře smrti
epochaplus.cz

S kladivy šli na esesmany:...

Postavili se svým mučitelům vyzbrojení...
Dvounohá robotka Cassie láme rekordy v běhu
21stoleti.cz

Dvounohá robotka Cassie láme...

Podle vědců je lidské tělo jako...
Prokletí zámku Miramare?
enigmaplus.cz

Prokletí zámku Miramare?

Zámek Miramare stojí na břehu Jaderského...
Seiko se vzhlédlo v tradici divadla kabuki
iluxus.cz

Seiko se vzhlédlo v tradici...

Kreativní kombinace japonské kultury a...
Ušijte si originální bytové doplňky a dekorace
panidomu.cz

Ušijte si originální bytové...

Originální kousky, které si ušijete sami, dodají...
Ze zlatokopky jsem se stala zamilovanou ženou
skutecnepribehy.cz

Ze zlatokopky jsem se stala...

Stýkala jsem se se starším...
Přijde nakonec Patrasová o všechno?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Patrasová o...

Má problémy s alkoholem,...