TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Ačkoli si dnes každý quiche spojí s francouzskou kuchyní, tento jedinečný slaný koláč vznikl v německém středověkém knížectví Lothringen, které Francouzi později přejmenovali na Lorraine. A slovo „quiche“ je zkomoleným německým slovem „Kuchen“, což znamená dort.

Původní „quiche Lorraine“ si rychle získal své čestné místo nejen ve Francii, ale i v Anglii a postupně pronikl s mnoha úpravami do dalších zemí.

Skvělé je na něm úplně všechno. Nejen dokonalá chuť, ale i to, že na něj zužitkujete podle své fantazie prakticky cokoliv a snadno připravíte i vegetariánskou obměnu. Quiche můžete podávat jako předkrm, lehký letní oběd, večeři, nebo pozdní snídani. Nejprve se quiche připravoval z těsta chlebového, až později se začalo používat křehké. Stejně jako to dělá blogerka Live with Anny, jejíž recept vám přinášíme.

Co budete potřebovat?

Těsto

200 g mouky
2 lžíce oleje
2 vejce
sůl
trocha vody (pokud bude potřeba)

Náplň

3 vejce
200 ml smetany
200 g sýru
cca 5 menších jarních cibulek
200 g listového špenátu
2 rajčata
sůl
koláčová forma o průměru 28 cm, nejlépe s klasickými vroubky, ale můžete použít i dortovou

Jak na to?

Předehřejte si troubu na 180 °C. V misce smíchejte mouku, olej, vejce a sůl. Pokud bude těsto drobivé, můžete postupně po malých troškách přidat vodu. Těsto vyválejte do tenké kulaté placky a vložte jej do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou, těsto vtlačte až do okrajů a přebytky odřízněte. Propíchejte těsto vidličkou a vložte formu do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 10 minut.

Mezitím si připravte náplň. Spařte listový špenát horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a nechte z něj vykapat vodu. Nakrájejte si jarní cibulku a rajče. Nastrouhejte sýr a v misce smíchejte smetanu s vejci a solí.

Po deseti minutách vyjměte formu z trouby. Na těsto rozložte špenát s jarní cibulkou a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Nahoru položte plátky rajčat a zalijte směsí smetany a vajec.

Quiche vložte zpátky do trouby a dopečte při 180 °C asi 40 minut. Pokud si chcete ušetřit starosti s nerovnoměrným pečením, vsaďte na troubu MORA. Unikátní klenutý vnitřek umožňuje horkému vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu, a proto můžete zapomenout na „otáčení“ plechu nebo dortové formy.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Aby dobře kynulo
panidomu.cz

Aby dobře kynulo

Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či...
Zachrání manželství, nebo bude rozvod?
nasehvezdy.cz

Zachrání manželství, nebo...

Herečka VERONIKA...
Známe pravý důvod rozchodu!
nasehvezdy.cz

Známe pravý důvod rozchodu!

Ještě před pár měsíci...
V Caligulově plovoucím paláci nechyběly vinice
epochalnisvet.cz

V Caligulově plovoucím...

„Doneste mi další víno,“ rozkáže římský císař...
Mořské panny: Patří jen do pohádek, nebo opravdu existují?
enigmaplus.cz

Mořské panny: Patří jen do...

Mořské panny mají být postavy vyskytující se tak...
Skleněná variabilita v moderním interiéru
rezidenceonline.cz

Skleněná variabilita v...

Ač je velmi křehké, díky soudobým možnostem...
Enrico Fermi: Ital psal dějiny pod fotbalovým stadionem
21stoleti.cz

Enrico Fermi: Ital psal...

Učenec ze Španělska, který přijel navštívit významného vědce,...
Krušný osud knížete Jaromíra: Probodnut při velké potřebě!
epochaplus.cz

Krušný osud knížete Jaromíra:...

Promrzlý Přemyslovec Jaromír (?–1035) sedí v...
Hrad Valdštejn: Dědeček Českého ráje
epochanacestach.cz

Hrad Valdštejn: Dědeček...

Nejstarší hrad Českého ráje pochází už...
Červený hrnec plný dobrot
iluxus.cz

Červený hrnec plný dobrot

Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný...
Hlas ze záhrobí se mi ozval v poslední chvíli
skutecnepribehy.cz

Hlas ze záhrobí se mi ozval...

Vedla jsem hrozný život. Pila jsem až...
Zabijáci plazí říše: 5 nejjedovatějších hadů světa
epochaplus.cz

Zabijáci plazí říše: 5...

Jací hadi jsou nejjedovatější – a jak je možné, že...