Lín je do horkých dnů ideálním hlavním jídlem. Rybí maso je lehké a snadno stravitelné.
Ingredience
750 g lína
500 g brambor
100 g anglické slaniny
100 g šalotky
4 stroužky česneku
1 lžíce nasekané petrželky
citronová šťáva
máslo
tymián, kmín, pepř a sůl
Postup
Očištěného, vykuchaného lína na povrchu i uvnitř osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte odležet. Oloupané, nakrájené brambory uvařte do poloměkka, slijte vodu a neche okapat. Kůži lína nařízněte a vložte do zářezů proužky anglické slaniny.
Lína vložte do prostorné pánve nebo pekáče, obložte brambory, přidejte šalotku, plátky česneku, zbytek nakrájené slaniny, posypejte kmínem, tymiánem, solí a pepřem.
Rybu i brambory poklaďte plátky másla a dejte na 20 minut péct do trouby na 200 °C. Brambory rozdělte na talíře, naporcujte rybu a podávejte.