TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Oblíbená pochoutka původem z Itálie. Výsledkem bude krásné, vrstvené jídlo, šťavnaté, voňavé, horoucí, které má místo třešničky na dortu krustu ze zapečeného sýra.

Suroviny

1 kg mletého hovězího masa
2 cibule
3 lžíce oleje
2 petržele
3 mrkve
1 rajčatový protlak
400 ml vody nebo vývaru
2 balení mozzarelly
100 g sýru Grana Padano
300 g těstovin lasagne
sůl a čerstvě mletý pepř
směs bylinek – oregano, bazalka, plocholistá petržel, rozmarýn

Bešamel

50 g másla
50 hladké mouky
1 lžička soli
nastrouhaný muškátový oříšek

Krok za krokem

Nejprve připravíme směs do lasagní. Na oleji osmahneme cibuli a necháme ji rozvonět a zezlátnout. Poté přidáme mleté maso a to necháme zatáhnout.

Nachystáme si mrkev a petržel, kterou očištěnou nastrouháme na struhadle nahrubo. Nachystanou zeleninu přidáme do hrnce a ještě chvilku opékáme. Nakonec přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak, směs sekaných bylinek a vodu nebo vývar. Takto připravenou směs zaklopíme pokličkou a dusíme přibližně hodinu.

Mezitím připravíme bešamel. Necháme v kastrůlku rozpustit máslo a postupně přimícháváme mouku, dokud nevznikne jíška. Do jíšky nalijeme mléko, pořádně mícháme metličkou, směs přivedeme k varu a na mírném plameni směs vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ji dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olejem. Plátky lasagní postupně seskládáme tak, že na spodek pekáčku rozprostřeme vrstvu masové směsi, na ni dáme plátky těstovin.

Na těstoviny dáme bešamel, masovou směs a vše posypeme parmazánem. Takto pokračujeme, dokud vše nespotřebujeme.

Poslední vrstva by měla být masová a tu posypeme zbytkem parmazánu a položíme na něj rozkrájenou mozzarellu. Takto nachystané lasagne dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je hodinu. Poté lasagne odkryjeme a necháme je ještě přibližně 5–10 minut zapéct pod grilem, aby vznikla zlatavá krusta na povrchu.

Aby byly co nejchutnější

Bez bešamelu to nejde!

Zatímco ragú dává lasagním chuť, bešamelová omáčka vnáší do jídla sametovost, hebkost a vznešenost. Při pečení se vstřebá a těžko byste ji na první pohled na talíři odhalili, ale skutečně do receptu patří.

Pokud byste měli možnost ochutnat dvě verze lasagní, jednu s bešamelem a jednu bez něj, budete mít hned jasno, co s nimi tahle omáčka udělá.

A bešamel zvládnete raz dva

Na bešamelu nic těžkého není, v podstatě se jedná o mléko zahuštěné jíškou, povařené do zhoustnutí, zjemněné máslem a jemně dochucené muškátovým květem nebo oříškem. Hotový bešamel přecedíme přes jemný cedník.

Příprava těstovin

Pláty těstovin na lasagne je dobré vždy napřed trochu povařit ve vodě a poté je rozprostřít na čistou utěrku, aby uschly. Vaříme je ale jednotlivě a neuvaříme je zcela, změknou ještě v troubě při zapékání.

I suché těstoviny při pečení změknou, pokud mají možnost přijmout a nasát dost tekutiny z obou dvou doprovodných omáček. To znamená, že na množství omáček nelze šetřit a na druhou stranu to ani nelze s množstvím těstovin přehánět.

Kde těstoviny seženeme?

Těstoviny na lasagne běžně koupíte v obchodě, najdete je v regálu s ostatními suchými těstovinovými druhy. K tomu všemu přidáme ještě trochu čerstvé mozzarelly ve slaném nálevu, hrst strouhaného parmazánu a můžeme se pustit do díla.

Vyvážený poměr 

Ten nám zaručí, že těstoviny změknou bez jakéhokoli odporu a nezůstanou tvrdé. Vyvážený poměr zároveň zajistí, že se hotový výsledek nebude drolit vlivem přílišné suchosti.

 

Tags : lasagne

Nenechte si ujít další zajímavé články