Ve Francii mu říkají quiche (čtěte kiš) a dá se konzumovat studený i teplý.
Suroviny
Na korpus
250 g hladké mouky
130 g másla
8 lžic vody
½ lžičky soli
Na náplň
250 g mraženého či čerstvého špenátu
4 stroužky česneku
1 smetana ke šlehání
3 vejce
½ cukety
sůl, pepř
Postup
Do mísy si na kousky nakrájejte máslo a přidejte špetku soli a mouky. Ingredience spojte prsty dohromady. Pak po troškách přidávejte zbytek mouky a vodu.
Těsto rozválejte na plát. Kulatou pečicí formu vymažte máslem a těsto položte přes formu tak, aby okraje nevyčnívaly ven. Nezapomeňte ho propíchat vidličkou.
Smíchejte smetanu s vejci. Přidejte mražený špenát, čerstvý nejprve krátce spařte ve vodě, a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolte a opepřete. Směs vylijte na korpus a pečte na 180 °C zhruba 30 až 35 minut.
Tip pro lepší chuť
Navrch francouzského koláče ještě můžete přidat nastrouhaný balkánský sýr nebo například fetu. Sýry udělají na koláči krásnou krustu.