TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Na slané koláče nejsme tolik zvyklí, přitom třeba ve Francii jsou evergreenem. Naučme se je taky.

Suroviny

140 g hladké mouky + na poprášení
140 g másla
sůl a čerstvě mletý pepř
½ lžičky bílého vinného octa
700 g drobných cuket
2 lžíce olivového oleje
200–250 g měkkého kozího sýra
1 lžička lístků citronového tymiánu

Postup

V robotu zpracujeme mouku, máslo a 3/4 lžičky soli, aby z másla byly kousky o velikosti drobného hrášku.

Přidáme ocet a 3–4 lžíce studené vody, pulzy zpracujeme tak, aby těsto začalo držet pohromadě, ne víc. Z těsta vytvarujeme kulatou placku silnou cca 2,5 cm, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme na 30 minut chladit.

Pak ji na dobře pomoučněné ploše rozválíme na průměr asi 28 cm a tloušťku něco málo přes půl centimetru. Položíme na plech, zakryjeme fólií a dáme znovu na 30 minut chladit. Mezitím očistíme cukety a nakrájíme je na cca 3 mm silná kolečka.

V cedníku je promícháme se 2 lžičkami soli a necháme 30 minut odkapat. Pak z nich vymačkáme tekutinu rukama a dáme do misky. Mřížku vložíme do středu trouby a troubu rozehřejeme na 200 °C. Cukety promícháme se lžící olivového oleje a opepříme.

Kozí sýr smícháme s tymiánem a potřeme jím vychlazené těsto – okraj necháme volný. Navrch vyskládáme plátky cuket (překrývejte je přes sebe a počítejte s tím, že se při pečení smrsknou). Pokropíme zbylým olivovým olejem a pečeme, aby cuketa získala zlatohnědé skvrnky.

Tedy přibližně 40–50 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články