TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nejklasičtější francouzský dezert si zamilujete. Nemáte-li speciální pistoli, můžete cukr na vrchu zkaramelizovat pomocí horního grilu trouby, byť výsledek nebude tak zdařilí. Doporučujeme tedy zainvestovat a požadované vybavení si dokoupit.

Suroviny na 4 porce

420 ml smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
5 žloutků z velkých vajec
50 g moučkového cukru

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do hlubokého pekáče, aby šly zakrýt plechem. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabudou. Do hrnce nalijte mléko se šlehačkou, přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk. Hrnec s krémem postavte na střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte z plotny.

Za stálého míchání metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou sítko a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu a vyhoďte ji. Směs promíchejte. Do pekáče napusťte horkou vodu, měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte horkým krémem. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem, aby zčásti zakrýval formičky. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne.

Formičky vyjměte z pekáče a na několik minut je odstavte, aby ochladly. Pak je uložte do chladničky. Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru, rozetřete ho po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody, aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte speciální pistolí. A můžete podávat!.

Nenechte si ujít další zajímavé články