Byť se skvěle hodí na jaro, uvařit si ji můžete samozřejmě po celý rok. Polévku můžete zdobit šlehačkou a zbylými kousky čerstvé řeřichy.
Suroviny
75 g řeřichy
1 šalotku
30 g másla
30 g hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
sůl a mletý pepř
muškátový oříšek
Postup
Řeřichu opláchneme, necháme ji okapat a nakrájíme ji. Šalotku oloupeme a nakrájíme.
V hrnci rozehřejeme máslo a šalotku na něm necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a necháme opražit dozlatova. Zalijeme zeleninovým vývarem a všechno důkladně prošleháme metlou, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Při mírné teplotě vaříme asi 20 minut.
Přidáme pokrájenou řeřichu, povaříme a přimícháme 100 ml smetany. Potom vše rozmačkáme na kaši, případně propasírujeme přes řídké síto. Dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem.
Zbylou smetanu (100 ml) ušleháme.